“Ik wilde van arbeidsrecht niet mijn werk maken en ben na mijn studie eerst het basisonderwijs ingegaan. Dat bleek geen succes. Na een lastige periode kwam ik tot de conclusie dat ik toch juridisch werk wilde doen. Via via kwam ik terecht bij een slachtofferadvocaat en liep een tijdje met haar mee. Ik heb aanvragen begeleid, bezwaren ingediend en hoorzittingen bijgewoond. Dit sprak me heel erg aan, maar ik wilde niet zelf als advocaat aan de slag. Toen deze functie bij het Schadefonds voorbij kwam dacht ik ’dit is de baan voor mij’. En nu zit ik hier ruim drie jaar en ben nog steeds erg tevreden. Zo tevreden zelfs dat ik inmiddels ben doorgegroeid naar de functie van senior juridisch behandelaar. In deze functie stuur ik een eigen team aan, behandel ik bezwaarzaken, ga ik naar de rechtbank voor beroepzaken en mag ik meedenken over ons beleid.

“Wat je nodig hebt om bij het Schadefonds te werken? Je moet het leuk vinden om mensen te helpen. Dat is mijn grootste drijfveer”

Meer dan gewoon een baan

Wat je nodig hebt om bij het Schadefonds te werken? Je moet het leuk vinden om mensen te helpen. Dat is mijn grootste drijfveer. Ik zocht werk waarin ik een verschil kon maken. Waarin ik iets kon betekenen voor de maatschappij. Ik zocht meer dan gewoon een baan. En dat is nu heel concreet. Ik kom in direct contact met iemand in wiens leven ik een verschil maak. In mijn rol als senior help ik collega’s om dat ook op de best mogelijke manier te doen.

Drie weken opleiding

Iedereen die hier start als juridisch behandelaar krijgt drie weken opleiding. Na die drie weken ben je zelf in staat aanvragen te beoordelen. Je wordt dus niet vanaf dag één in het diepe gegooid met de mededeling ‘als je vragen hebt hoor ik het wel’. In die drie weken wordt alles behandeld wat je moet weten. Ik vond dat heel prettig. Ben nooit eerder zo gestart met een baan, dat is wel echt een groot pluspunt. En je hebt een vast opleidingsgroepje dus je kan ook bij elkaar terecht. Ik heb nog vaak contact met mijn groep, af en toe gaan we iets drinken na werk.

Een plek waar je je kunt ontwikkelen

Na mijn start kreeg ik veel ruimte om extra taken op te pakken. Na allerlei neventaken te hebben uitgevoerd – van het organiseren van kenniscafés tot het leiden van een project – kreeg ik de kans om bezwaarjurist te worden. Als bezwaarjurist begeleid je het bezwaar van een aanvrager intern, schrijf je een zaakanalyse, notuleer je de hoorzitting en stel je een conceptbeslissing op. Deze conceptbeslissing bespreek je vervolgens met de Commissie van het Schadefonds. Na 2,5 jaar kreeg ik de kans om een senior jurist te vervangen. Sindsdien coach ik mijn team en nieuwe medewerkers. Bij elke stap kreeg ik hulp van collega’s en heb ik opleidingen kunnen volgen om mijzelf te ontwikkelen.”