“Dit is mijn eerste baan in het juridische werkveld. Ik begon als juridisch behandelaar, groeide door en sinds 2008 ben ik senior juridisch behandelaar. Binnen die functie doe ik bezwaar, beroep en hoger beroep. Daarnaast begeleid en ondersteun ik juristen binnen mijn team. Ik ben projectleider en belcoach voor juristen in het kader van aanvrager gericht werken.

Het contact met de aanvrager

Een onderdeel van mijn functie is het geven van opleidingen, trainingen en begeleiding aan startende juridisch behandelaars. Het contact met de aanvrager is een belangrijk onderdeel van werken bij het Schadefonds. Je hebt vaak met heftige emoties te maken en het is daarom belangrijk dat je je woorden zorgvuldig kiest. In dit kader ben ik belcoach bij het aanvragergericht bellen en geef ik training bij het aanvragergericht schrijven.

“Ik kan het leed niet verzachten, maar ik kan luisteren, begrip tonen en door middel van de woorden die ik kies erkennen wat er is gebeurd”

Een mooie balans

In mijn werk zie ik veel ellende en dat opent je blik. Over hoe de wereld in elkaar zit. Hoeveel ellende er is. Dat zie je normaal gesproken niet en dat ik daar iets aan kan doen geeft een goed gevoel. Ik kan het leed niet verzachten, maar ik kan luisteren, begrip tonen en door middel van de woorden die ik kies erkennen wat er is gebeurd. En met de financiële tegemoetkoming hoop ik mensen vooruit te helpen. Ik vind dat heel mooi en daarom werk ik hier ook zo lang. Ik voel dat ik iets doe voor de maatschappij. En tegelijkertijd krijg ik hier ook alle kans mezelf te ontwikkelen en zo kom ik ook verder in het leven. Het is een hele mooie balans.

Loslaten

Voor dit werk heb je een goed empathisch vermogen nodig. Je moet je kunnen verplaatsen in wat een aanvrager meemaakt. Maar je moet het ook los kunnen laten. Het hoofddoel is het behandelen van aanvragen en daarin heb je te maken met het wettelijk kader en het beleid. Het is een balans tussen het zakelijke en het menselijke.

Goed vangnet

Sommige zaken blijven je bij. Maar ik heb een fijne groep collega’s om me heen waar ik mee kan praten. Er is een goed vangnet bij het Schadefonds. We zorgen dat startende juristen voldoende begeleiding krijgen. Als je vanuit de schoolbanken hier terechtkomt en geconfronteerd wordt met wat mensen allemaal meemaken kan dat heftig zijn. Gelukkig kan iedereen hier de begeleiding krijgen die hij nodig heeft.”